This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
gaminggran turismologitechplaystationps2reviewsred momo
Playseat met Logitech Driving Force review
Download article as PDF
By Maurice on July 12, 2005 popularity:
Ik vond het wel weer eens tijd voor een review van mijn nieuwste, op eerste gezicht volkomen nutteloze, speeltje: de Playseat. Oja, en ook van het stuurtje dat er bij zat: de Logitech Driving Force.

Playseat met Logitech Driving Force gemonteerd


Pleezitje?
Playseat is een merk en als ik het goed heb is het een Nederlands bedrijf. Net zoals Luxaflex is het merk een synoniem geworden voor een kuipstoeltje voor games, race spelletjes wel te verstaan.

Waarom je het nodig hebt? Niet eigenlijk. Een burostoel voldoet ook prima. Maar laat je vriendin eens een foto van je maken als je aan het racen bent... neem van mij aan: komt niet echt stoer over. Je zit als een oude opa achter je stuurtje. En bij de weg, een burostoel voldoet eigenlijk helemaal niet prima: elke keer als je gas geeft of remt rol je achteruit... nee, als je serieus een race spel speelt heb je echt een kuipstoeltje nodig!

Zelf maken of kopen
Als je de tijd of zin hebt kun je best zelf een kuipstoel in elkaar knutselen. Een tweedehands Recaro kost niet zoveel, er zijn zelfs mensen die op de bekende koop- en verkoopsites hun diensten aanbieden voor het maken van zo'n stoeltje en dan ben je nog goedkoper uit ook.

Echter, ik liep tegen een showroom model aan wat ik niet voorbij kon laten gaan. Een stoeltje inclusief Logitech Driving Force stuurtje. Normaal betaal je nieuw voor een stoel 270 Euro en voor het stuurtje 60 Euro. Ik betaalde voor de Playseat in nieuwstaat inclusief stuurtje maar 170 euro.

Naaihonden
En het stuurtje kon ik ook goed gebruiken, omdat mijn rode (niet de zwarte!) Logitech Momo Force (de beste Logitech tot nu toe, wordt helaas niet meer gemaakt) niet meer ondersteund wordt in de nieuwe PS2 spellen (Gran Turismo 4...). Naaihonden dat het zijn, het is dan wel een een PC stuur, maar in Gran Turismo 3 werkte het nog prima. In Gran Turismo 4 zie je dat het stuur geinitialiseerd wordt, maar wordt niet geaccepteerd als gamecontroller... Puur en alleen omdat de 'Logitech Driving Force Pro' (900 graden rond) in de handel is... Pure koppelverkoop. Bah!

Logitech Driving Force
Nu ik het toch over het stuurtje heb, de Driving Force (dus niet de 900 graden Pro) die er bij zat is op zich ook een leuk standaard stuurtje, maar niets vergeleken met de Momo Force. Ik heb de twee sturen vergeleken met het spel Formula 1 '05 en de force feedback van de Momo is vele malen beter. Maar op zich, niet onaardig. Voldoet prima.

Gelukkig zijn er nog wel manieren op de Momo force aan de gang te krijgen met Gran Turismo 4, maar daar moet je veel voor doen.


Het stoeltje
De Playseat die ik heb is de eerste versie, de stoel van de nieuwere bestaan uit twee kleuren (blauw/zwart, rood/zwart of zwart/zwart) en is ook anders gevormd. Mijn versie is geheel in het blauw (het buizengedeelte is wel gewoon zwart) en de zijkanten bij de heup is hoger dan bij de nieuwere stoeltjes.

Ik dacht dat ik daar problemen mee zou krijgen, dat de zijkanten mijn ellebogen in de weg zaten, maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Persoonlijk vind ik de nieuwere stoeltjes wel mooier gevormd.

Het zit overigens perfect, je kunt er uren mee racen. Natuurlijk kom je dan doodmoe uit je stoel, maar dat is in het echt ook zo ...

Waar ik van te voren ook bang voor was, was de degelijkheid. Of de constructie niet zou schudden door de Force Feedback. Maar dat valt allemaal heel erg mee. Er zit wel wat speling op de stang waar het stuur op bevestigd is, maar het is zeker niet irritant.

playseat2.jpg

Conclusie
Wat ik er van vind:

De PlaySeat:
Degelijkheid
Het cool-effect
Prijs (270 euro is wel erg duur)
Ruimte die het inneemt

De Logitech Driving Force:
Het werkt
Force feedback kan beter

Als je de ruimte en het geld er voor over hebt is het zeker de moeite waard.

Meer foto's
Meer foto's? Zie hier

Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2005-07-12 in gaming  gran turismo  logitech  playstation  ps2  reviews  red momo

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

Comments on this article

There are 3 comments

Obfuscated IP-address: 294161551
Obfuscated E-mail address: bmphuwcdsqfm
Click for more details  2009-03-05 09:54:05 posted by SpeedBlack
Inmiddels is er ook een goedkoper alternatief voor de Playseat. Niet iedereen heeft immers een paar honderd Euro over voor een kuipstoeltje. En ook de ruimte ontbreekt er nog wel eens aan!

Sinds kort is de SpeedBlack in Nederland verkrijgbaar. Een oerdegelijk supportsysteem voor alle modellen stuurwielen en pedalen. Deze kun je voor je eigen (luie) stoel zetten en racen maar!
Obfuscated IP-address: 171333251
Obfuscated E-mail address: honvadbecjbq
Click for more details  2010-09-14 17:16:58 posted by SRstoel
Een ander alternatief voor deze Playseat is de SRseat van SRstoel.nl. Dit is ook een goedkope gamestoel die universeel is voor alle gameconsoles.
Obfuscated IP-address: 365266042
Obfuscated E-mail address: bgzuxavflwjt
Click for more details  2010-11-23 14:09:45 posted by Ab Arrady
Is deze compatible met de x box of wii ?
POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter