This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
iphonenewsreviews
Mijn iPhone 3GS logboek (aaargh: diepe kras)
Download article as PDF
By Maurice on July 22, 2009 (update on October 26, 2009) popularity:
Je hebt het gemerkt aan de twee voorgaande artikeltjes: eindelijk ben ik aan de iPhone gegaan. En dat na heel wat Windows Mobile devices versleten te hebben. Toen ik een jaar geleden een iPhone 3G in handen had, had ik meteen al besloten om voor een iPhone te gaan. Vanwege de slechte camera is het niet de 3G geworden.

Dit artikel is geen volledige review, het is een logboek met mijn ervaringen en bevindingen wat ik regelmatig zal updaten. Ik ben geen Apple fanboy, dus je mag ook zeker kritiek van mijn kant verwachten.

Waarom geen Windows Mobile?

Na mijn laatste Windows Mobile apparaat (de hekkensluiter in het lijstje HP Jornada 540, HP iPAQ 2210, Orange SPV C500, Qtek 8310, HTC S730 heb ik Windows Mobile afgezworen. Reden: WM is niet meer van deze tijd, te weinig innovaties. Het is een besturingssysteem dat uitgekleed is om op een mobieltje te kunnen werken. En dat blijft behelpen. Daarnaast is het te traag, zelf de S730. Qua specs een mooi toestel, en in het begin nog redelijk vlot, maar net zoals met alle Windows versies wordt het langzamer naarmate meer tijd verstrijkt. Oja, en te weinig eyecandy.

Waarom geen HTC?

Niks mis met HTC behalve dan dat elk van hun producten end-of-life zijn zodra ze op de markt komen. Meteen na de release wordt al bekend dat er een opvolger aan zit te komen (met 1 MHz meer, 2KB meer geheugen en een volledig ander design. Bij wijze van spreken dan). Ik zeg niet dat ik nooit meer voor een HTC zal kiezen, absoluut niet (ik ben met name erg nieuwsgierig naar de HTC Hero), maar nu even niet.

Waarom geen Android?

Android is veelbelovend maar voor mij net niet volwassen genoeg. Het heeft nog niet het scala aan applicaties zoals die in de AppStore te vinden zijn, maar dat is een kwestie van tijd. HTC doet met de HTC Hero een uitstekende job door de gaten die Google Android nog mist op te vullen. Om maar eens te noemen: de eyecandy en de uniforme GUI. De keuze HTC Hero vs. iPhone 3GS was bij mij redelijk break-even. De specs lopen dan ook niet zo heel erg uiteen:

specs.png


Maar omdat ik mijn zinnen al op de 3GS gezet had heb ik toch voor die laatste gekozen.

Verwachtingen

Over de 3GS worden op internet een aantal problemen gemeld:
Accuduur is niet beter dan die van de 3G zoals Apple beweert, misschien zelfs slechter
Bij de witte 3GS verkleurt de behuizing, volgens Apple door gebruik van third-party hoesjes (icm met hogere temperaturen door hogere kloksnelheid van de 3GS en de GPU)
Het oleofobische laagje (dat zorgt voor minder vingervet op het scherm) schijnt gevoeliger te zijn voor krassen dan glas zonder zo'n laagje. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik al krassen gezien heb. Niet op mijn eigen toestel maar op een 3GS in een T-Mobile winkel in 's-Hertogenbosch. Daarnaast meld iemand dat bij hem het laagje volledig weggesleten is, maar persoonlijk denk ik dat dat een hoax is.

Waar ik zelf wel tegenop zag is het feit dat een iPhone geen multitasking ondersteunt: je kunt maar 1 applicatie tegelijk open hebben staan op je telefoon. Een stap terug in de tijd? Of een designbeslissing ten goede van de 'iPhone experience'?

Foto'sClick here for the complete album and sub-albums


Logboek

Vrijdag 17 juli 2009: Eerste indruk
Aangenaam apparaat. Meer knoppen dan ik had verwacht (niet alleen een homeknop, maar ook volume up/down, mute en power knop). Het apparaatje voelt niet te zwaar, maar wel enigszins glad. Alsof het elk moment uit je handen glipt. Onscreen toetsenbord is wel wennen.

Zaterdag 18 juli 2009: Belevenis
Wat een belevenis. Dit apparaatje voelt als 'af'. Bijvoorbeeld: een applicatie installeren doe je als volgt: AppStore - Zoek - (naam invullen) - op installeren klikken. That's it. Onder Windows Mobile: CAB file downloaden, ergens saven, openen, vraagt of je het in het interne geheugen wil installeren of op SD-kaart, klik op verder, zoeken waar de applicatie geinstalleerd is..... Deinstalleren is nog makkelijker. Ik heb de hele avond gratis applicaties gezocht, geinstalleerd en uitgeprobeerd. Wat een genot. Het toetsenbordje went overigens erg snel.

Zondag 19 juli 2009: Persistency en push
Hoewel de iPhone dus geen multitasking (correctie: het OS ondersteunt wel degelijk multitasking, maar er kan maar 1 thirdparty applicatie tegelijk open staan) ondersteunt mis ik het absoluut niet. Sommige applicaties saven alles snel naar disk (correctie: flash). Wanneer ze de volgende keer opgestart worden ga je verder waar je gebleven was (persistency). Ook dankzij push is het gemis minder dan verwacht: mails, twitter updates, instant messenger berichtjes... wanneer de applicatie het ondersteunt komt alles gewoon als popup berichtje binnen, ook wanneer de applicatie niet draait.

Vandaag trouwens Google als agenda en contacts geconfigureerd (zoals hier uitgelegd wordt).

Wat wel enigszins wennen is, is het ophangen. Ik druk steeds op de home-knop maar daar hang je niet mee op. Je moet op het scherm kiezen voor 'Stop gesprek'. Er kunnen rare situaties door onstaan (tenminste, ik neem aan dat ik niet de enige ben die na het opgehangen een Gilles de la tourette-achtige uitspatting heeft).

Maandag 20 juli 2009: Batterij en voice control
Punt van kritiek: de batterij-duur valt niet mee. Ik moet het apparaat 1 maal per dag opladen bij normaal gebruikt (nou vooruit, misschien eens in de anderhalve dag).

Ik heb ook zitten spelen met de voice control (home knop tijdje ingedrukt houden) en tot mijn verbazing werkt het perfect. Zonder in te leren!

Ik: Bel Astrid
Zij: Meerdere onderdelen gevonden. Astrid Jansen of Astrid Pereboom.
Ik: Astrid Jansen
Zij: Astrid Jansen. Mobiel of prive? (hier klinkt ze wel verveelt hoor)
Ik: Prive
Zij: Astrid Jansen bellen, prive.

Geniaal toch?

Dinsdag 21 juli 2009: Oleofobisch
Over dat oleomongolische laagje. Ik geloof wel dat het werkt. Ik heb mijn iPhone nog geen 1 keer af hoeven vegen en er zit geen noemenswaardige hoeveelheid vingervet (heerlijk woord) op. Het is goed te zien dat op de Home-knop geen oleofobisch laagje zit... Overigens nog geen krassen op het scherm ontdekt (fingers crossed).

Weet iemand wat er achter de drie gaatjes op de onderstaande foto zit (links van de speaker, klik op de foto voor een vergroting). Eentje kan ik verzinnen: de lichtsensor. Update 23 juli: ik bedenk me net dat de twee andere waarschijnlijk de sensors zijn om het scherm uit te zitten tijdens een telefoongesprek.

Woensdag 22 juli 2009: Tijd instellen
Ik bedenk me net dat ik de tijd niet in heb hoeven te stellen. Op zich is de tijd synchroniseren met een server op internet (of host computer wat mij betreft) natuurlijk niets nieuws, maar icm het feit dat het apparaat weet waar hij is, hoeft er ook geen timezone ingesteld te worden.

Maandag 27 juli 2009: Zelfbescherming
Minpunt: geen toegang tot het filesysteem, ook niet vanuit het OS zelf. Attachments saven is er daardoor niet bij. Niet handig. Ik liep er tegenaan toen ik een boek (in PDF formaat) wilde lezen op mijn device. Openen vanuit de mail-applicatie werkt prima, maar daarvoor moet je online zijn, maar ik wilde de PDF ook offline kunnen lezen. Groot minpunt dit.

Andere, ook door Apple's zelfbescherming ingegeven problemen waar ik me aan stoor:
Ik kan de ringtone niet veranderen met een eigen custom ringtone (zonder daarvoor eerst een betaalde applicatie te downloaden)
Ik kan geen andere filmpjes dan .MOV en .MP4 streamen vanaf mijn UPnP (DLNA) server. Ik gebruik de Linux-gebaseerde PS3MediaServer hiervoor, op de iPhone gebruik ik PlugPlayer als client. Probleem ligt bij Apple die niet de juiste codecs meeinstalleert. Workaround zou zijn om de boel server-sided te transcoden naar MPEG4.Donderdag 14 augustus 2009: krasje
Ik heb de iPhone mee op vakantie gehad en zonder roaming (te duur) ben je toch wel gehandicapt. Iets minder leuk nieuws: er zit een krasje op bij de microfoon. Het is een miniscuul krasje en ik heb moeite om hem te vinden, je ziet het alleen waneer ik het apparaat op een bepaalde manier in het licht houd. Maar het zit er wel.

11 september 2009: stof
Vergeet 11 september 2001, er is vandaag iets veel ergers gebeurd (*)! Er zit stof tussen het scherm en de glasplaat.... aargh. Da's iets wat ik sinds mijn Orange SPV C500 niet meer gezien heb.
(*) Spottend bedoeldMeer foto's

30 september 2009: haarscheurtjes
Aaargh. Nu zitten er haarscheurtjes in: boven bij de aan/uit knop in de behuizing en onder bij het rechterschroefje *not amused*.Meer foto's

26 oktober 2009: Diepe kras
Vorige week heeft een bepaald iemand mijn iPhone in haar zak gestopt met daarbij een bos autosleutels. Resultaat: een vijftal nieuwe krasjes waarvan 1 diepe die voelbaar is en ook zichtbaar is als het scherm aan is. De krassen zitten duidelijk in het oleophobische laagje. Oproep voor Apple: volgende keer heb ik liever een scratchophobisch laagje!

ScreenshotsClick here for the complete album and sub-albums


Voors en tegens

Hier een overzichtje van de plus- en minpunten zoals ik ze in de loop der tijd verzameld heb:

Haarscheurtjes in de behuizing!
Stof achter het scherm!
Accuduur
Het gevoel dat de iPhone elk moment uit je handen kan vallen
Ophangen is even wennen
Geen toegang tot het filesysteem
Geen uitgebreide video codecs (alleen MOV en MPEG4)
Ringtone customizen moeilijk gemaakt
Oleofobisch laagje - krasgevoelig(er dan zonder zo'n laag)
Oleofobisch laagje - vingervetvrij
Voice control werkt goed, hoeft niet ingeleerd te worden
Snel, absoluut geen 'lag' bij opstarten, afsluiten van applicaties
De AppStore, simpel doch erg gemakkelijk

Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2009-07-22, the last update was done on 2009-10-26 in iphone  news  reviews

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

Comments on this article

There is 1 comment

Obfuscated IP-address: 289656587
Obfuscated E-mail address: bzepdxmyfnke
Click for more details  2010-04-09 14:49:21 posted by nathan
hey bedankt voor het uigebreide revieuw!
hebje inmiddels meer krassen kunnen ontdekken op je scherm? en hoe krijg jij bij de screenshots dat vodafone logotje rood:O? ps
ik heb hem nu 1 week zonder sleutels in de zak en geen puntige voorwerpen erbij nog geen krassen op het scherm! wel heb ik en belkin vector eromheen:P voor de krasgevoelige achterkant ik overweeg misschien en screenprotector te kopen!
POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter