This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
how-to'sdiy projects
Zelf je 19" rackmount inkorten
Download article as PDF
By Maurice on December 10, 2009 popularity:
Okee, misschien is niet iedereen zo nerderig als ik en heeft niet iedereen een 19" rack thuis staan, maar ik zie er de voordelen wel van in: handig met onderhoud en componenten zijn makkelijk uitwisselbaar. Nadeel is dat alles waar '19" rackmount' bij staat meteen zo duur is. Je moet het dan hebben van de koopjes en dan kan het zijn dat je zelf wat moet gaan zagen en boren om het passend te maken...

Van oude onderdelen heb ik eens twee 19" racks in elkaar gezet: eentje van 50cm diep en eentje van 74cm diep. Die van 74cm diep was nodig omdat ik een scherm en toetsenbord had liggen met een rackmount van die lengte. Nu dat tweede rack wel erg in de weg ging staan besloot ik dat de tijd rijp was om ze in te korten tot 50cm. En dat was makkelijker dan ik dacht.

Benodigdheden

Decoupeerzaag
Boormachine en metaalboor
Edding stift om af te tekenen
Hamer en eventueel bankschroef

Kortom, dezelfde gereedschappen die je ook nodig hebt als je een Schwarzwalder schnitzel gaat eten.

De stappen

1. Demonteer de slide rails
2. Teken de rail af door het (achterstevoren) in het rack te steken. In de foto's hieronder in het rood afgetekend... Met zwart heb ik afgetekend wat weggezaagd gaat worden, daarover straks meer.

3. Zaag de rails aan de achterkant door op de diepte van je rek + 2.5cm (in mijn geval 52.5cm)4. Teken de gaten af door een stukje rackprofiel er voor te houden. Let op: de afstanden tussen de vierkante openingen zijn niet overal gelijk! Overigens heb ik alleen de middelste gaten geboord omdat de buitenste twee in het weg te zagen gedeelte vielen.

5. Zaag de afgetekende stukken weg. Wat je hier mee bereikt is dat je van het U-profiel de zijkanten wegzaagd, waardoor je het straks makkelijk kunt buigen.6. Nog niet buigen, eerst de gaten boren!

7. Buig het stuk om met behulp van een bankschroef en een hamer8. En dan de boel weer monteren en inbouwen

Wat opmerkingen

Het metaal van de rails dat je in de foto's ziet is meer dan 1.5~2mm dik en het bewerken en buigen daarvan ging zelfs daarbij relatief makkelijk. Dus succes verzekerd. Als je handig genoeg bent. En alles goed opmeet, aftekend en niet in je vingers zaagt.

Het scherm wat je op de foto's ziet is een oud 2U Compaq TFT5000 scherm. Op E-bay staan ze vanaf 60 euro te koop. Google maar eens op 'TFT5000' en 'rackmount'.
Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2009-12-10 in how-to's  diy projects

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter