This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
gran turismoplaystationps2reviews
Review PlayStation 2 (en een beetje GT3)
Download article as PDF
By Maurice on December 18, 2001 popularity:

Bij sommige mensen kunnen knipperende lichten of patronen in onze dagelijkse leefwereld een epilepsie-aanval uitlokken. Dit kan ook gebeuren bij het bekijken van TV-beelden of het spelen van videospelletjes, met inbegrip van DVD video's of spelletjes die worden gespeeld met de Playstation 2 console. Sommige mensen kunnen nog nooit een epilepsie-aanval hebben gehad maar toch een latente aanleg hiertoe vertonen.

Raadpleeg uw arts alvorens de PlayStation 2 console in gebruik te nemen wanneer u aan epilepsie lijdt of bij het bekijken van TV-programma's of het spelen van videospelletjes de volgende symptomen optreden: gezichtsstoornissen, spiertrekkingen, onwillekeurige bewegingen, verminderd bewustzijn, mentale verwarring en/of stuipen.

Bovenstaande was te lezen in de Nederlandse vertaling van de handleiding. Slik . Wat voor monster hebben we in nu weer in huis gehaald? Lees het hier, op RuweBit.net, in dit artikel.

Beweegredenen

Dat was even balen: net een nieuwe DVD speler gekocht, wordt de Playstation 2 sterk in prijs verlaagd. Maar gelukkig heb ik eindelijk iemand gevonden die mijn DVD speler over wilde nemen.... Kortom: ik heb zo'n monster in huis gehaald.

In mijn naiviteit heb ik eerst geprobeerd om de Playstation 2 (vanaf nu PS2) te kopen in een gerenommeerde Audio/Video-zaak (vanwege de eigen reparatieafdeling en goede service), maar helaas. De PS2 bleek niet onder Audio/Video, noch onder huishoudelijke apparatuur te vallen. Nee, ik moest toch echt naar de Bartje Smit. Afdingen werkte daar ook niet, dus ik heb gewoon het volle pond betaald voor de PS2 incl. het spel GranTurismo 3 (vanaf nu GT3). De verkoopster had het apparaat al bijna met kinderachtig kerstpapier ingepakt, toen ik hhar net op tijd kon overtuigen dat het voor mezelf was bedoeld.Wat beweegt iemand van 26 winters om een PS2, een spelcomputer, te kopen? Om eerlijk te zeggen ben ik pas echt over gehaald na het zien van het TV-spotje van GranTurismo3. Ik dacht namelijk eerst naar een echte autorace/rallye te kijken... Daarnaast, als Saddam Hoessein interesse heeft in PS2's voor zijn lange afstandsraketten (zie Saddam grabbing PlayStation 2s for weapons), dan zal het wel state-to-the-art technology zijn.

Daarnaast (2) kun je met de PS2 ook gewoon DVD films afspelen (wat een eventueel eerder aangeschafte DVD speler overbodig maakt...). Daarnaast (3) had ik echt genoeg van PC spellen: al dat geconfigureer, je kunt alleen in de eerste maanden van je nieuwe PC bij de nieuwste spellen alles op maximum detail zetten en daar komt nog bij dat zelfs onder W2K het zaakje soms hangt. Daarnaast (4) is de prijsdaling van dik 40% meer dan voldoende om iemand die twijfelt over de streep te trekken.

En voor de PS2 zouden (theoretisch) zelfs vrouwen (die over het algemeen geen respect hebben voor electronische apparatuur, getuige bloemstukken op TV's) ontzag moeten hebben. Deze laatste opmerking is trouwens niet vrouw-onvriendelijk bedoelt .

Wat zit er in de doos (en wat niet)?

De inhoud van de 'PS2 met GranTurismo 3' aktieverpakking, zoals deze op de Nederlandse markt rondwaart


1) De PS2 (duh);
2) Een DualShock2 controller;
3) 220 volt voedingskabel;
4) Audio/Video kabel;
5) SCART verloopplug;
6) 2 boeken handleidingen in teveel talen (als iedereen nou gewoon eens Engels leert);
7) Een briefje met waarschuwing dat je je huis vaker moet stoffen.
8) Een registratiekaart (je krijgt een 'welkomsgeschenk' als je die instuurt, nou wauw);
9) Een demo CD;
10) GranTurismo 3 met handleiding.

Top 5 van gemissen
Er zijn een aantal redenen van de lage prijs van de PS2. Natuurlijk de concurrentie. Door de enorme prijsverlaging probeert Sony concurrenten (X-Box, GameCube, etc) bij voorbaat al uit de markt te wrikken. Daarnaast wordt de PS2 niet erg compleet
geleverd. Wat ik bijvoorbeeld mis (wat naar mijn mening best meegeleverd had mogen worden):

1) Een 8 MB memory-card EUR 45,93
2) Extra DualShock2 controller EUR 34,45
3) Een DVD afstandsbediening EUR 34,01
4) Euro-AV SCART kabel EUR 47,62
5) S-Video kabel EUR 31,74

Vooral het ontbreken van een memory-card vind ik een erg gemis!! Zonder zo'n kaart kun je namelijk geen spellen saven!. Sony had best standaard wat flashgeheugen in kunnen bouwen in de PS2, wat kost dat tegenwoordig nog. Maar helaas, op deze manier verdienen ze natuurlijk meer. Iemand op de hoogte van CompactFlash (CF) naar Sony PS2 memory converter?

Maar ook het onbreken van een tweede DualShock2 controller is erg jammer. Wat is er nu leuker dan met zijn tweeen splitscreen GT3 te spelen (Ja, ok, met zijn zessen via een kabeltje)?

Let trouwens op bij de DVD afstandbedieningen, er zijn diverse soorten en prijzen. Van de originele Sony weet ik dat het een 8 MB memory-card nodig heeft! Overigens is een DVD afstandbediening niet per se nodig om DVD films te kunnen bekijken, een gewone controller kan er ook voor gebruikt worden.

Een andere manier voor Sony om wat extra geld binnen te krijgen is door de eigen(aardige) aansluiting op de PS2 voor de Audio/Video. Alle kabels (AV, Scart en S-Video) moeten met een Sony-specifieke plug zijn uitgerust. Je hebt geluk als je er met het aansluiten vanaf komt met de standaard meegeleverde kabel. Zie het volgende hoofdstuk voor meer informatie over het aansluiten van de PS2.

Top 5 van verrassingen
Natuurlijk waren er ook verrassingen, misschien ook omdat ik me nog niet helemaal verdiept had in de PS2. Mijn top 5:

1) De DualShock2 heeft Force Feedback (hij trilt), vandaar de naam Shock dus ;)
2) De grootte van de PS2 behuizing, hij is namelijk erg bescheiden;
3) De uitbreidingsmogelijkheden (USB, IEEE 1394 FireWire, 2 memory card slots, expansion bay);
4) De PS2 blijft zonder steun prima verticaal staan;
5) De replays van GT3 (net zo echt als in de TV-spotjes).

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het even duurde voordat ik de IEEE 1394 aansluiting had herkend: i.LINK stond er namelijk bij. Navraag leerde dat: IEEE 1394 = FireWire = i.LINK. Bron: http://www.firewirestuff.com/whatis.html.

De handleiding laat je voordoen dat je een verticale of horizontale steun voor je PS2 nodig hebt, dit is echter niet nodig. De PS2 is zonder steun zelfs verticaal stabiel.

Aansluiten en spelen maar

Aansluiten...
Het aansluiten is op zich een makkie, daar ga ik niet uitgebreid op in. Waar ik wel wat problemen mee had was met het volgende (uit de handleiding): Sluit de console niet aan op een videorecorder om een DVD video af te spelen. Wanneer je je PS2 aansluit via je videorecorder dan kun je geen DVD's kijken. Dit heeft te maken met de keuze van het weergeven van kleuren. De spellen worden weergegeven in CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Keystone black) , de DVD's in RGB (Red, Green, Blue). Hoe het technisch precies zit en waar het precies fout gaat, durf ik niet te zeggen.

De aansluitingen op de PS2


Ik wilde dus mijn PS2 via de video-recorder aansluiten, omdat ik het geluid via de stereo-set wilde horen (de video-recorder zit via een scart op de TV en de audio daarvan loopt via een splitter met tulp naar de stereo-set). De video-recorder heeft daarvoor een tweede scart-aansluiting. Voor spellen ging dit dus wel, maar zoals in de handleiding al werd gewaarschuwd, bij DVD films ging dit niet.

Omdat ik op mijn TV ook een tweede scart-ingang heb, kon ik het als volgt oplossen: de tulp-stekker van de PS2 voor video heb ik rechtstreeks (met meegeleverde converter) in de scart van de TV gestoken en de tulp-stekkers voor audio heb ik rechtstreeks in mijn stereo-set geplugd (ik had gelukkig nog een ingang over).

Als je geen extra ingang op je stereo-set over hebt of geen extra ingang op je TV, dan houdt het al snel op. Een oplossing zou een scart-switchbox kunnen zijn.

...en spelen maar
Na de demo CD bekeken en gespeeld te hebben, ben ik aan GT3 begonnen. CD-tje erin en (na de tegenvallende melding dat games niet gesaved kunnen worden zonder memory card) spelen maar!

Het spel is errug cool, vooral de replays. Opvallend detail is de hitte die van de weg af komt! Errug realistisch. Zo zijn er heel veel kleine details die het spel alleen maar realistischer maken. Om deze details zal het volgens mij in de toekomst draaien, actie-simulatie spellen zullen steeds gedetailleerder worden, totdat ze niet meer van echt te zijn onderscheiden. Dat laatste overkwam met dus bij het zien van het TV-spotje, en ook bij de start van het spel had ik even moeite om op te maken of het nu een videofilmpje was of toch gerenderd...

Het spel heeft voor ieder wat wils: van ovals, via circuits tot rallye-tracks en van de Toyota Yaris tot de Pug 206 WRC. Kortom, de rest van de avond heb ik rondgereden in een 206 ;) Je hebt trouwens twee soorten spel-modi: Arcade en Gran Turismo mode (simulation). In het laatste geval moet je geld bij elkaar racen om snellere (en duurdere) auto's te kunnen kopen. Hier is zo'n memory-card dus echt nodig (of je moet heel veel vrije tijd achter elkaar hebben, en/of je moet je PS2 heel lang aan laten staan;))

Conclusie en tip

De PS2 is een puik apparaatje en niet te duur. Wees er echter wel van bewust dat, om er optimaal gebruik van te maken, je nog wat extra geld moet uitgeven. Om mijn wishlist staat in ieder geval de memory-card, een extra controller en een afstandbediening.

Hou je ogen goed open om te zien welke uitbreidingen er voor de PS2 op markt komen: USB, FireWire (ja, ik ga het toch echt geen i.LINK noemen) en de expansion bay... Daar kan heel wat op worden uitgebreidt!

Tune je PS2!
Voor iedereen die geen handleiding leest (of geen van de talen kent in welke de handleidingen worden geleverd, maar hoe kun je dit artikel dan lezen? Lamaar), is het belangrijk om te weten dat de default instellingen van de PS2 niet optimaal zijn!

Er zijn namelijk twee opties om hem sneller te maken: je kunt de leessnelheid van de DVDROM speler verhogen en je kunt de textmapping vloeiender laten verlopen. Bij beide opties wordt in de handleiding gewaarschuwd dat dat bij sommige spellen fout kan gaan. Volgens mij doelen ze daarbij vooral op oude PSOne spellen. Voor meer info: toch even de handleiding lezen!

Om nog even terug te komen om de beweegredenen voor de aanschaf van een PS2, volgt hier een copy/paste actie van een antwoord op een mailtje van een mede core-RuweBit member.

Een mailtje van Rik

victor]Hoeveel hem je nu betaald voor de Playstation 2? Zit er ook sterk over te denken om er ook een te kopen.

rik]WAAROM in GODSNAAM ! Zijn jullie allemaal niet goed of zo. Als je DVD's wilt
rik]bekijken, koop dan een DVD speler. Als je games wilt spelen, koop een goede
rik]computer met monitor(Geen TV-BUIS !!!!). Jezus, dat i dit nog mee moet maken op mijn oude dag ^_^

(Mijn antwoord:)

Bijna, Rik, bijna.

Als je DVD's wilt kijken gebruik je een DVD speler.
Als je wilt gamen, gebruik je een game console.
Als je wilt tekstverwerken, videoeditten, internetten etc., gebruik je een PC.

Kijk Rik, moet je je voorstellen dat je een DVDROMmetje in je speler doet, je PS2 aanzet en een spel kunt spelen! Nooit meer met drivertjes liggen klooien, nooit meer de 'gfx detail' settings in een spel aanpassen om het spel vloeiend te krijgen, nooit
meer de laatste DirectX installeren (waarmee eerder geinstalleerde spellen natuurlijk weer niet mee over weg kunnen).

Ook al heb je een nieuwe PC, de nieuwste spellen houden er rekening mee dat over een half jaar het aantal MHz (zowel CPU als GPU) alweer een flink stuk hoger liggen. Kortom: je moet blijven vernieuwen. EN DAAR DOE IK NIET MEER AAN MEE! :)

Mijn PC-tje is nog prima op 574 MHz, ik kan er alles mee doen wat ik wil. Alleen om de nieuwste spellen te spelen zou ik moeten gaan updaten (met WolfTest had hij al flinke moeite, ik heb overigens een TNT2 M64).

Spellen voor de PS2 zijn geoptimaliseerd voor de PS2 en altijd maximum detail ;) En ik kan je garanderen: de replays in GT3 zijn errug maximum detailed ;)

De voordelen dat je een PC altijd kunt updaten gaan ook al lang niet meer op. Veel te veel verschillende processorsockets en geheugensoorten. Je moet al gauw een nieuwe processor + mobo + geheugen kopen. Voor EUR.317.73 kan _ik_ mijn PC niet updaten zodat
ik de nieuwste spellen kan spelen. Daarnaast is de PS2 ook errug uitbreidbaar (USB, FireWire en een expansion bay-achtig iets).

Ok spellen kosten geld, maar dat kosten PC spellen (eigenlijk) ook. Het voordeel van het kopieren is wel op te lossen (chip-mod a 200 piek), maar ik ga liever spellen huren in de videotheek. Hoe vaak en hoe lang speel je een spel nou?

Je argument (tenminste, wat ik destileer uit je mailtje) dat een monitor kwalitatief beter beeld geeft dan een TV-scherm, klopt theoretisch. In de praktijk (en vooral bij snel bewegende videospellen), heeft een TV-beeld juist het effect dat het
oneffenheden wegwerkt, soort analoge anti-aliasing ;) Trouwens op onze Sony Wega ziet het beeld er errug goed uit. Maar ik hoop inderdaad dat er binnenkort een VGA-converter voor de PS2 op de markt komt, niet voor de betere kwaliteit, maar om niet in de
huiskamer te hoeven gamen ;)

Daarom dus voor mij een PS2.


Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2001-12-18 in gran turismo  playstation  ps2  reviews

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

Comments on this article

There are 4 comments

Obfuscated IP-address: 715254921
Obfuscated E-mail address: hbqczbnister
Click for more details  2007-02-25 20:09:22 posted by Jarmila
Ik krijg mijn PS2 niet online. Heb vanalles geprobeerd,maar lukt niet. Zou graag online hulp van iemand willen, dat het samen gedaan kan worden.
Groetjes Jarmila
Obfuscated IP-address: 178935383
Obfuscated E-mail address: ubodikgsicwh
Click for more details  2007-06-22 23:52:18 posted by Tina
Hoi !
Leuk artikel...ben vrouw(smile!) en had net vandaag bundel besteld van Free Record shop
gran turismo+ps2 voor: 100 E
16 mb kaart 25 E *no-name
sony remote Ps2contol 9,-E Dynabyte
(kopjeshoek:)Controler komt maandag Lidl± 8.99E*
Dus stuk goedkoper...is niet lullig toch!
Nou maar wachten tot alles gelevert wordt en goed werkt. Dáág,;)
Obfuscated IP-address: 194332162
Obfuscated E-mail address: bbgbbildtjhq
Click for more details  2008-11-18 17:54:34 posted by caspertje66
maar weet je mischien ook welke spellen van de ps3 je op de ps3 kan spelen of kunnen ze dat allemaal?
Obfuscated IP-address: 116379763
Obfuscated E-mail address: unhuhglkjnti
Click for more details  2010-01-25 13:30:23 posted by Aryan
hallo


ik heb eenplaystation 2 van die mini versie. (dunne)
ik heb hemlaaten vallen maar hij doet wel en goed. de enige prob is de behuizing is stuk. de vraag is of je daar wat kan aan doen???

mvg aryan
POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter