This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
astronomyhow-to'sscience
HOEDOE ik mijn reflector telescoop schoonmaken?
Download article as PDF
By Maurice on February 5, 2002 popularity:
Let op: dit artikel is geschreven door een beginnende amateur astronoom. Sommige aanwijzingen kunnen onvolledig of onjuist zijn.

Het schoonmaken van de spiegel van een reflector telescoop is een gevaarlijke bezigheid: je wilt er geen krassen op maken. Maar hoe goed je je telescoop ook verzorgt, de spiegel zal altijd stof vangen. Daarom kan het dus lonend zijn om deze schoon te maken.

De spiegel is erg kwetsbaar en het laatste wat je wilt is er krassen op maken. Je mag de spiegel daarom niet met een doek of iets dergelijks schoonwrijven, omdat er zeker krasjes ontstaan. Maak de spiegel ook niet te vaak schoon, eens of twee keer per jaar is het maximum.

Benodigdheden
- Gereedschap om spiegel te verwijderen.
- Gedestileerd water, dit is erg belangrijk want gewoon water laat na het drogen vlekken achter.
- Dreft of ander normaal afwas middel (niet met citroen of andere zooi).

Werkwijze spiegel verwijderen
Het verwijderen van de spiegel is waarschijnlijk bij elke telescoop verschillend. Bij mijn telescoop was het een kwestie van het verwijderen van 3 schroefjes om zo de spiegel aan de achterkant van de telescoop eruit te kunnen lichten.

Ik heb wel een belangrijke tip: markeer de spiegel aan de zijkant zodat je precies weet hoe deze heeft gezeten (bv. welke kant boven), om zo te voorkomen dat je je spiegel opnieuw moet afstellen.

De bovenstaande tip schijnt amateuristisch te zijn. Voor betere informatie over het afstellen van de telescoop, zie http://www.telescoop.net/

Werkwijze schoonmaken
1) Probeer zoveel mogelijk stof te weg te blazen;
2) Maak de gootsteen of wasteil goed schoon met dref en gedestilleerd water;
3) Goed afspoelen met gedestileerd water;
4) De gootsteen of wasteil vullen met lauwwarm (op kamertemperatuur gebracht) gedestilleerd water. De temperatuur is erg belangrijk: de spiegel mag niet aan erge temperatuurswisselingen blootstaan;
5) Twee druppels afwasmiddel toevoegen;
6) De spiegel in het waterdompelen en zo de stof eraf proberen te spoelen, niet schoon proberen te wrijven met wat dan ook! Dit een paar keer herhalen, wordt het niet schoner dan heb je gewoon pech, niet door blijven gaan.
7) De spiegel naspoelen met gedestileerd water.
7) Na de wasbeurt de spiegel op zijn kant laten drogen, niet fohnen.

En de rest?
Nu de spiegel er toch uit is kun je de telescoopbuis aan de binnenkant je met een vochtige, niet pluizende en niet krassende doek schoonwrijven.

Ook het kleine spiegeltje kan erg stoffig zijn, zoals bij mij het geval was. Ik heb het spiegeltje niet durven te verwijderen omdat ik bang was hem niet meer goed af te kunnen stellen. Wat ik gedaan heb is de oculairhouder verwijderd, waardoor ik goed bij dit spiegeltje kon komen. Ik heb het toen schoongeblazen en gespoeld met een gedestileerd water waarin een klein beetje zeep was opgelost. Ik heb dit natuurlijk. Na nagespoeld te hebben met gedestileerd water zonder zeep heb ik het laten drogen.

Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2002-02-05 in astronomy  how-to's  science

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter