This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
carstuning and styling
HOEDOE ik gecoate ruiten plaatsen in een Corolla
Download article as PDF
By omission on June 4, 2002 popularity:
Op naar het volgende onderdeel voor mijn auto, de normale achterruiten vervangen door gecoate versies.

Mijn auto is zwart, en hoe zwarter een auto hoe mooier ik ‘em vind. Zo ook mijn auto. De achterruiten zijn standaard transparant, maar wettelijk gezien mag je de achterruiten van een personenauto maximaal (dat is dus 75%) zwarten. Voor de voorruiten geld een maximaal percentage van 35%, hoger mag alleen met een vrijgeleide van de politie.

Zo is bij mij dus ook het idee ontstaan om de achterruiten te zwarten, maar om eerst even gewend te raken aan dat idee ben ik begonnen met de standaard ruitfolie verkrijgbaar bij halfords en auto-style.

Ik heb qua folie toen gekozen voor ‘limousine-black (85%)’ en na een hoop geknuppel had ik dat erop zitten. Dit beviel wel, en gaf mijn auto een extra edge (vond ik dan).Een nadeel is dat dus de folie maar voor een week of wat goed bleef zitten. Daarna gebeurd wat men op de bovenstaande foto kan zien. Er komt lucht onder en er gaan blaasjes ontstaan.

Oftewel lelijk!.

De volgende stap is dan het echt coaten van de autoruiten voor een perfect egale zwarting.

Het nadeel was dat je de autoruiten ongeveer 3 tot 10 dagen kwijt bent. En om nou in een auto te rijden zonder ruiten.

Ik kwam bij toeval in contact met iemand van de corollaclub die nog een sloop corolla uit ’90 had staan met de achterruiten nog intact. Deze kon ik zo komen ophalen.

Nadat ik op een zondagmiddag in de polder (Kuinre kent iemand dat?) daar al het, voor mij, bruikbare uit de sloopauto had gehaald toog ik meteen op de maandagmiddag naarde coater. In dit geval autoschade herstelbedrijf Lammertink in Rijssen. En liet ik meteen dat setje autoruiten voor 47 euro per ruit exclusief BTW coaten op 75%. Anderhalve week later kon ik ze ophalen.

In het bezit hebben is 1, in de auto hebben is 2.Zo ziet het er dan van binnen uit. Maar de autoruit moet ook vanuit de binnenkant gedemonteerd worden. Makkelijk gezegd dan gedaan.

Hieronder even een illustratie van alle bevestigings plekken van de binnenkant.Allen rode plekken zijn de bevestingsplekken, zij het met een schroef of een klik systeem.

Belangrijke punten waren de schroeven vinden, deze bleken alleen onder de ruit te zitten, in de gordels (voor en achter) en in de hendel van de achterruit, de rest bleek allemaal een kliksysteem te zijn.

Stap 1, klik de autogordels open en schroef deze los, denk er hierbij goed aan dat je de gordels even vastklik of anders er even een knoopje inlegt. De kans bestaat namelijk dat ze anders helemaal terugschieten.

Zodra de gordels los zijn en kun je die plekken al losklikken (zie foto).Stap 2 is dan het losschroeven van de hendel van de achterruit, het haakje dat de gordel achter vasthoudt en de slede waarin de voorste gordel verdwijnt (zie bovenstaande foto).

Nu kun je het onderste paneel (O.P.) losklikken. Het bovensten paneel (B.P.) loopt onder het onderste paneel door. Daar zit het vastgeschroefd met drie schroefjes. Zodra jet het onderste paneel los hebt geklikt kun je daar makkelijk bij. Als deze los zijn kun het hele paneel loshalen van de kant. (Let er wel op dat het paneel nog niet helemaal los is. Er zit namelijk nog 1 schroef verborgen in de achterbak, maar desondanks kun je het paneel ver genoeg verwijderen om de rest van de werkzaamheden te voltooien.)

Men is nu ver genoeg om de laatste twee schroefjes waarmee het raam vastzit los te maken.Hier heb je een steeksleutel 10 voor nodig. De schroefjes zitten diep in de carrosserie. De bovenste moet de minimaal 2 centimeter diep steken en de onderste ongeveer 4.

Zodra de los zijn gemaakt kun je de ruit verwijderen. En de nieuwe er in zetten.

Wat men ook kan doen is de raamdorpels verwijderen en de raamrubbers er uittrekken. De raamdorpels zitten vastgeklikt en het rubber zit met een kit vast.

Dit geeft je de mogelijkheid om de carrosserie te controleren op roestplekken en deze bij te werken. Tevens kun je daar ook het vuil meteen weg halen (bij een 10 jaar oude auto is dat ook wel nodig kwam ik achter).

Het geheel ziet er dan zo uit.Het terugplaatsen.

Als je de raamdorpels en de rubbers ook hebt verwijderd, dan zou ik deze dus even grondig schoonmaken voor het terugplaatsen. De rubbers kun je rustig een uurtje laten weken in zeepsop en de dorpels ook.

Mensen die een 10 jaar oude zwarte auto hebben zullen waarschijnlijk vergrijsde kunstof en rubberen onderdelen hebben. Ik dus ook. Ik heb de mogelijkheid aangegrepen om meteen de grijze dorpels weer zwart te spuiten door gebruik te maken van backlight spray.

Backlight spray? Ja backlight spray, de spray die je gebruikt om je achterlichten mee zwart te maken kun je ook prima gebruiken voor je dorpels, deurklinken, zijzpiegels en achterspoiler.

Vaak kun je die nog beter gebruiken dan normale autolak aangezien die bedoelt is voor een hechting aan metaal en de spray is ontwikkeld voor een hechting aan kunstof. Het geeft eem mooie zwarte glans en vaak is tweemaal spuiten voldoende voor een perfect zwarte laag.

Nog even over het terugplaatsen. Dat zal nu verder geen probleem meer opleveren. Ik denk zelfs dat de doorgewinterde knutselaar en er geen tien minuten meer voor nodig heeft. Ik durf zelfs te beweren dat ik beide ruiten kan vervangen binnen een half uur of korter.

Hieronder de foto’s van de auto zoals hij dan nu op de oprit staat.De ruit van dichtbij, zonder de blaasjes en kreukels en wat nog meer. Nu gewoon zwart.Conclusie:

Mocht men na het proberen van de folie het idee hebben dat dat toch wel heel erg gaaf is, dan is het zeker aan te raden de ruiten te laten coaten.

De plaatsing van de ruiten is absoluut niet het probleem, het kost even iets tijd, maar voor de mensen die het leuk vinden om te knutselen is het zeker de moeite waard.

Voor de mensen die niet zelf willen knutselen maar toch de ruiten erin willen hebben, die kunnen vaak tegen meerprijs de ruiten laten demonteren en monteren. In mijn geval rekenden ze voor de demontage 25 gulden(!) en montage hetzelfde bedrag.

Al met al was ik voor de ruiten 111 euro kwijt, oftewel een kleine 250 gulden. Maar het was absoluut de moeite waard.

Het eindresultaat in is absoluut beter dan het geknoei met de folie. Je hebt er dan ook gewoon jaren plezier van terwijl de folie je een week plezier geeft en daarna ergernis ivm het loslaten ervan.

De doorkijk van de 75% gecoate ramen is ook zeker beter dan met folie. Je ziet beduidend meer in het donker door de ruiten dan dat het geval was met de folie, daar zag je alleen nog maar de autolampen lichtjes door.

De doorkijk van buiten naar binnen is zelfs ook beter te noemen, het geheel is namelijk egaal zwart wat ervoor zorgt dat er op een afstand van een meter of meer al niet eens meer doorheen gekeken kan worden maar echt fungeert als een spiegel.

Kortom zeker doen mocht je nog twijfelen.
Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2002-06-04 in cars  tuning and styling

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter