This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
gaminggran turismoplaystationps2ps3reviewsred momo
Logitech MOMO Force review
Download article as PDF
By Maurice on June 12, 2002 popularity:
Het stuur en de pedalen


De twee belangrijkste merken van racestuurtjes in Nederland zijn Logitech en Thrustmaster/Guillemot. Thrustmaster stond 'vroeger' (ben ik al zo oud?) bekend als kwalitatief zeer goed spul. Na hun overname door Guillemot is het bergafwaarts gegaan.

De stuurtjes (en niet alleen die van Thrustmaster/Guillemot) die nu voor een redelijke prijs op de markt zijn, zijn eerlijk gezegd niet zo goed: goedkoop plastic spul.

Voordat je echter bij het hele dure professionele spul uitkomt is er echter nog een halte: de Logitech MOMO Force. Duurder, maar niet te duur, en goed.

Zowel zo (PC) als zowel zo (PS2)

De Logitech MOMO Force (LMF) was bedoeld als vervanging voor mijn Thrustmaster Formula Force GT (van voor de overname door Guillemot). Op zich een goed stuurtje, helaas dat ie al snel stuk was (nog in de garantie-periode, maar de garantie had ik al 'ge-void' door hem uit nieuwsgierigheid te openen). Heb hem toch redelijk weten te repareren, maar een ander geval van jammerdan verhinderde een optimaal gebruik: de driver versies bleven steken bij Windows98... ME werkte ook nog, maar NT, 2K en XP, ho maar. Waarschijnlijk ook te wijten aan de overname door Guillemot. Bareuh...

De Logitech MOMO Force, wat dichterbij!


In mijn zoektocht naar een opvolger voor de Thrustmaster wist ik 1 ding zeker: ik moest een stuur hebben dat zowel op mijn Playstation 2 (PS2) als op mijn PC kan. Want, tja, Gran Turismo 3 (GT3) is tot nu toe een ongeevenaard race spel. Sterker nog: GT3 is het enige racespel dat ik op dit moment speel. Als ik nu oude spellen zoals Colin McRae 2 of NFS4 zie, dan heb ik bijna medelijden .

Een andere eis was dat ik ook enige zekerheid moest hebben dat toekomstige windows versies ondersteund blijven. En Force Feedback (FF), dat wilde ik sowieso niet opgeven .

Nu is er geen enkel USB stuur op de markt dat zowel de PC als de PS2 officieel ondersteunt. Echter, Logitech en Thrustmaster hebben stuurtjes die dat wel degelijk kunnen. Een greep (tussen de haakjes staat het platform waar ze voor bedoeld zijn):

Diverse ThrustMaster Ferrari stuurtjes (PC)
Diverse Logitech Wingman GP al dan niet met FF (PC)
Logitech Driving Force (PS2)
Logitech MOMO Force (PC)
Bron: http://www.deja.com

De LMF heeft FF, kan op de PS2 (in ieder geval GT3 en WRC) en, blijkend uit diverse reviews op het web, is de LMF van het bovenstaande lijstje het kwalitatief beste stuur. Daarnaast staat Logitech bij mij bekend voor goede driver support. Dit blijkt ook wel uit de eigen website van het wingman team.

Wat zit er in je doos?

De doos


Nou stuurtje, wat zit er in je doos? Eens even kijken:

Het stuur (en nou geen 'duh' zeggen!)
De pedalen
Stroom adapter
Driver CD en een karige handleiding
Een extra bevestigingsschroef
Een sjabloon
Een stickervel

De features:

Met echt leer bedekt stuurwiel
In twee assen beweegbaar, metalen gas- en rempedalen
Force Feedback
Auto-calibratie (kom ik nog op terug)
Zes knoppen op het stuur
Paddle shifters
USB interface


Het stuur


Het pedalen


Bevindingen

Stuur en pedalen
Het stuur voelt tijdens gebruik zeer degelijk aan (mede dankzij het leer), de knoppen zijn goed bereikbaar en de 'paddle shifters' voor op en neer schakelen zijn perfect. Het automatisch terugdraaien naar het midden (afhankelijk van het spel) is erg fijn en de force feedback is goed. Het stuur kan 270o draaien, meer dan de standaard stuurtjes.

De extra bevestigingsschroef kan gebruikt worden om het stuur nog steviger aan je tafel c.q. buro te bevestigen. Hiervoor moet je echter wel een gat boren (eerst aan de tafel- c.q. buro-eigenaar vragen !) en daar is het meegeleverde sjabloon nuttig bij. Die extra bevestiging zit er niet voor niets bij: zonder die bevestiging wil het stuur wel eens naar voren wippen (tenminste als je er genoeg kracht op uitoefent, het gebeurt niet zomaar).

Detail bevestigingDe pedalen voelen ook goed aan. Niet te soft en ze geven een goede tegendruk. De pedalen zijn ook nog in hoek verstelbaar, zodat ze altijd goed aanvoelen.

Detail pedalenSoftware en drivers
De meegeleverde driver mag je wat mij betreft meteen in de vuilnisbak sodemieteren en de nieuwste downloaden op de site van Logitech. Ik kreeg namelijk drivers v4.10 meegeleverd.

Waarom? Het stuur calibreert zichzelf (Hoewel zichzelf: je moet hem eerst helemaal naar links en rechts draaien), echter met de meegeleverde drivers werd het stuur niet helemaal goed gecentreerd. Dit is verholpen met de nieuwste v4.11c drivers. Daarnaast is er nog een tweak-utlitiy (MOMO Tweak) om het stuur nog beter (lees: nauwkeuriger) te kunnen tweaken.

Bevindingen (vervolg)

PlayStation 2
Bij Gran Turismo 3 op de PS2 bestaat helaas hetzelfde probleem en dit is niet met drivers op te lossen. In mijn geval betekent het dat het stuur bij dit spel in ruststand tegen de klok in gedraaid is. Tijdens het spelen is het echter niet storend.

Tijdens de correspondentie met de technici van Logitech werd duidelijk dat dit aan de door GT3 gebruikte driver ligt:


RuweBit: [...] However, the v4.11c drivers fixed this [the centering problem]under WinXP. [...] But not for the PS2..

Logitech: Ahh, the beauty and drawbacks of console systems... it will be fixed in the not-too-distant future for those games which were written with a more up-to-date version of our libraries. For all those which were written with earlier libraries (or using none of our libraries at all!), things will be a bit off center and will not be fixable.

RuweBit: Is there a possibility to fix this by hardware (without voiding the warranty if possible) modification and how can I do that? [...]

I wish it were possible. You can't really keep from voiding the warranty when you open the wheel. If you do that, there are a few possibilities to *apparently* seem to fix the problem. The drawback with those
solutions is that they introduce more problems than they attempt to fix...

Robert N.


In het kort: probleem ligt aan de door het spel gebruikte driver of libraries. Bij toekomstige spellen is het centering probleem waarschijnlijk opgelost. Een hardware oplossing is mogelijk, maar lastig.

Ikzelf (tadaa) heb ook een blik geworpen op de mogelijkheden van een hardware oplossing. Mechanisch is er in het stuur niets te verstellen, het stuur zit rechtstreeks aan een potmeter gekoppeld (zie foto). Het zou mogelijk kunnen zijn hier een kleine instelpotmeter tussen te solderen, om zo te kunnen finetunen.

De potmeter van het stuur


Echter, het lijkt erop dat de driver of de auto-calibratie hier niet mee om kan gaan, waardoor de afwijking zelfs groter kan worden. Lastig dus en af te raden.

De extra's
Met de meegeleverde stickers kun je je stuurtje opleuken. Hoewel, opleuken, er een kermisattractie van maken lijkt er meer op. Op de driver CD staat ook wat extra software, moet maar kijken wat je er mee kunt.

De binnenkant

Het mooie van de Logitech MOMO Force is dat je hem zonder de garantie te 'voiden' kunt openmaken! Nergens een stickertje te bekennen met 'warranty void if broken'! Voor eigen risico, want officieel is de garantie natuurlijk wel verlopen als je de boel openschroeft.

Vandaar de inside foto's op deze pagina's.

Het MOMO stuur van binnen gezien


De MOMO helemaal uitgekleed


Conclusie en links

Voordelen
Goede kwaliteit (echt leer e.d.)
Goed uitgekiende FF
Nauwkeurigheid

Nadelen
Duur
Bevestiging
(Auto-calibratie onder GT3 niet voldoende)

Rating
Serieus en kwalitatief goed stuur, nauwkeurig, goede feedback, jammer van de hoge prijs (hoewel mijn Thrustmaster dat indertijd ook, of zelfs meer, kostte). De bevestiging is goed, maar kon beter.

Dat de auto-calibratie niet goed genoeg onder GT3 werkt is jammer maar helaas. Hiervoor haal ik geen sterretje af. Voor de prijs echter wel, op moment van schrijven is de laagste prijs EUR.149,-. Dat had wat minder gemogen.Links
http://www.wingmanteam.com
http://www.logitech.com
http://www.guillemot.com

Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2002-06-12 in gaming  gran turismo  playstation  ps2  ps3  reviews  red momo

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

Comments on this article

There are 3 comments

Obfuscated IP-address: 144108051
Obfuscated E-mail address: cdcqtkdmaepd
Click for more details  2009-03-10 13:47:56 posted by mdbijl
Even wat opmerkingen die handig kunnen zijn:

Het stuur werkt niet met Gran Turismo 4 op de PS2
Het stuur werkt WEL met Gran Turismo HD en Gran Turismo 5 Prologue op de PS3
Obfuscated IP-address: 211364289
Obfuscated E-mail address: cibdazmpkzzc
Click for more details  2009-06-21 09:48:34 posted by Jeroen
Fijn zo n stuur maar ik krijg hem niet werkend met GT3 :S
Hoe ging dat bij deze heb wel de zwarte variant ;)

bij CMR2005, WRC3, WRC Evolved en NFS werkt hij gewoon en bij GT3 wil het gewoon niet.

alvast bedankt!
Obfuscated IP-address: 111345993
Obfuscated E-mail address: bcdvspiidndb
Click for more details  2010-08-19 18:18:11 posted by Ocelot 11
Ik heb net het stuur via marktplaats gekocht...
En nu ik dit zo lees ben ik daar erg blij mee.

Dat probleem met de calibratie zal ik niet hebben, ik gebruik hem namelijk alleen voor Test Drive unlimited (op de computer)

Bedankt voor de leuke recentie.

PS. Test Drive Unlimited is echt aan te raden...
POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter