This website is not maintained anymore. If you want to keep track of me or my projects (or hire me) check www.conveniencefactory.com or follow me @conveniencedev

Ruwebit
HARDWARE REVIEWS, DIY PROJECTS, IN-DEPTH ARTICLES
Start DIY projectsReviewsHow-to'sNewsAutomotiveAbout the websiteArchive | Most popularLast updatedTags Sitemap
gamingplaystationps2reviewstv
Sagestar YPbBr VGA Box review
Download article as PDF
By Maurice on January 8, 2003 popularity:
Ten eerste excuses voor de slechte fotokwaliteit. Mijn digitale foto camera is in reparatie, dus ik was aangewezen op mijn webcam.

De Sagestar Eipubbuprrr


De Sagestar YPbBr VGA Box, ook wel bekend als VGA-685, biedt een manier om je Playstation, PsOne of Playstation 2 aan te sluiten op een VGA monitor. Erg handig als je zoiets zoekt.

Er zijn meerdere producten die dat doen, maar de Sagestar YPbBr is de enige of in ieder geval 1 van de weinige die dit met het Playstation 2 YPbBr input signaal doen. In het kort: YPbBr is beter dan s-video is veel beter dan composite (CVBS). Zie ook Videostandaarden op een rijtje. Sagestar is overigens een merknaam van het iets bekendere Redant.

In dit artikel een korte review van dit apparaatje.

Specs

Features
Compatible met Playstation, PsOne en Playstation 2 spelcomputers
Werkt op zowel PAL & NTSC machines, handig als je NTSC import speelt
YPbBr (alleen voor Playstation 2), S-Video en composite (CVBS) video input
Double scan conversie (31.5KHz voor NTSC, 31.25KHz voor PAL)
NTSC (60Hz) resolutie: 858x525, PAL (50Hz) resolutie: 864x625
On screen display
Automatisch schakelen tussen Playstation en PC
Geen aparte adapter nodig, haalt stroom via PS2 memory slot

Let op: dat het apparaat S-video en composite ondersteunt, betekent helaas niet dat er ook een S-video of composite aansluiting aanwezig is. Maar... volgens mij is dat wel te maken, samen met een aparte voeding


Meegeleverd
De VGA box
Audio kabel
VGA kabel

wazzin de doos


Bevindingen

Het is wel duidelijk waar het design vandaan komt en ja, er is ook een Xbox-versie. Maar goed, smaken verschillen, het gaat erom wat ie kan.

En dat viel in het begin even tegen, maar eerlijk is eerlijk: dat was mijn eigen schuld. Ik lees pas de handleiding als het echt niet anders kan. Ik kan het natuurlijk afschuiven op een niet intuitief design, maar ik zal het deze keer bij mezelf houden.

Nadat ik de powerswitch gevonden had (sterkte), viel de kwaliteit de eerste keer erg tegen. Dat kwam omdat de VGA box standaard op CVBS stond ingesteld. Wist ik veel. Door echter de twee pijltjes tegelijk in te drukken schakel je tussen de verschillende modussen. S-video was al veel beter en de speciale YPbBr mode is naar mijn mening meer dan acceptabel goed.Wat wel tegenviel was de beeldkwaliteit van de doorgeluste PC. Ik krijg in een resolutie van 1152x864 schaduwen. Niet heel erg zichtbaar, maar voor mij een reden om het niet te gebruiken. Misschien ligt het puur aan de meegeleverde dunne (niet ontstoorde) VGA kabel. Ik kan nog ooit een andere kabel proberen. Lagere resoluties heb ik overigens niet geprobeerd.

Het doorlussen van het geluid is ook erg handig, zodat de box naast de monitor ook je speakersetje tussen je PC en Playstation kan delen.

Manual

Ter leering ende vermaack heb ik de achterkant van de doos ingescand. Da's dan de handleiding. Erg belangrijk is dus het stukje over het switchen tussen YPbBr, S-video en CVBS.

Monufactured? ;-)


Oja, en je moet minimaal 4 jaar oud zijn en mag nooit het produkt in de grond gooien, he!

Conclusie

Beeldkwaliteit:
In YPbBr mode krijgt het appraatje vier sterren. Natuurlijk is het geen 100% VGA-kwaliteit, maar het is meer dan acceptabel. In s-video en composite (CVBS) is het natuurlijk respectievelijk iets minder en veel minder.

VGA doorlus kwaliteit:
Helaas, waarschijnlijk ligt het puur aan de meegeleverde VGA kabel (is dunner dan de standaard kabel aan mijn monitor en heeft geen onstoringsspoel of wat dan ook), maar ik krijg in een resolutie van 1152x864 schaduwen. Niet heel erg zichtbaar, maar wel erg jammer.

Gebruiksgemak:
Kon beter: de kabel naar de Playstation toe is net iets te ondhandig-kort. De begrijpelijke reden is waarschijnlijk het zoveel mogelijk voorkomen van storing.

Instelmogelijkheden:
Instelmogelijkheden zijn voldoende: brightness en contrast. Een optie om saturation te regelen mis is eigenlijk nog. Maar op een beetje VGA monitor kun je dat ook regelen.

Prijs:
Daar kan ik kort over zijn. Doe ik niet, maar de prijs is gewoon net wat te hoog: tussen de 50~65 Euro. Voor dat geld had ik graag ook een s-video en composite ingang gezien.

Links
http://www.redant.com.tw http://ruliweb.intizen.com/data/preview/read.php?page=1&num=68 - Japanse (?) review van diverse VGA boxen. Sterkte
http://www.futuremax.nl - Winkel
www.lik-sang.com - Winkel met verleden
http://www.gameland-helmond.nl - Winkel

Copyright © 1999-2010 by Maurice de Bijl. This article was published on 2003-01-08 in gaming  playstation  ps2  reviews  tv

Was this article useful to you? Please help me by using the toolbar below to tweet the article, give it an eKudo or add it to Hyves, Facebook, Delicous, Digg or another site. Thanks!

Download article as PDF

Comments on this article

There are 3 comments

Obfuscated IP-address: 372731195
Obfuscated E-mail address: bncyyuqgnllu
Click for more details  2007-05-03 16:41:50 posted by majid
hallo
Ik heb een playstation 2 en wil die op mijn 21 inch monitor scherm aansluiten kan dat?
Obfuscated IP-address: 714277377
Obfuscated E-mail address: cdcqtkdmaepd
Click for more details  2007-10-23 13:26:13 posted by Maurice
Ja met die Sagestar VGA box bijvoorbeeld.
Obfuscated IP-address: 316333011
Obfuscated E-mail address: obkaynnschsc
Click for more details  2009-11-01 18:53:54 posted by marijn
Hoi,

Ik heb een ps2 die ik op mijn 22 inch monitor wil aansluiten, met een veel hogere resolutie dan 864x625. Kan ik beter een flatscreen tv kopen of is het de moeite om mijn ps2 via deze vgabox aan te sluiten? En weet je ook waar ik deze box kan kopen?

gr. marijn
POPULAR TAGS
Show all tags
SEARCH KEYWORD
FOLLOW ME
Twitter