9 makkelijke tips voor een gezonde levensstijl

Tips gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is hip. Niet alleen omdat het beter is voor je gezondheid. Je wordt er ook fitter door. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat eenvoudige veranderingen in je levensstijl, de sleutel is tot een goede gezondheid. Een gezonde levensstijl hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Eenvoudige veranderingen in je voedingspatroon, meer lichaamsbeweging en stressmanagement horen hierbij. We helpen je op weg met 9 eenvoudige tips voor een gezonde levensstijl.

Tips gezonde levensstijl

1.    Denk positief en wees dankbaar

Iedere verandering start bij een positieve mentaliteit. Een opgewekte houding helpt bij het opbouwen van een gezonder immuunsysteem. Daarnaast geeft een flinke portie vrolijkheid een boost aan je algemene gezondheid. Je lichaam handelt naar je geest. Oftewel, je doet wat je denkt. Focus je dus op positiviteit, voor een positieve houding.

2.    Zorg voor een goede nachtrust

Heb je problemen met slapen, probeer dan om ontspanningstechnieken te doen voor het slapen gaan. Denk aan yoga of meditatie. Zorg daarnaast voor een donkere slaapkamer. Heb je zorgen of zit je in een stressvolle situatie? Schrijf dan voor het slapen gaan al je zorgen op papier. Dat geeft ruimte in je hoofd. Bereid voor jezelf tevens een kleine snack die je lichaam en geest helpen om in de slaapstand te komen. Denk aan een kop kamille thee, kersen, havermout of melk met volkoren granen.

3.    Denk klein

Grote stappen en daardoor grote veranderingen schrikken af. Wees juist positief! Teveel advies en te grote wijzigingen in je levensstijl zorgen ervoor dat er uiteindelijk niets verandert. Een gezonde levensstijl gaat niet over drastische veranderingen. Het gaat over kleine stapjes die je kunt volhouden. Wanneer je dagelijks bij de lunch een blikje frisdrank drinkt. Verander dit patroon dan in 3 keer per week een blikje frisdrank en 2 keer een glas water. Ontbijt je graag met veel broodproducten? Verander dan één ontbijt per week in een gezonde smoothie. Of wanneer je na het werk graag neerploft op de bank. Trek dan één dag per week na het werk je wandelschoenen aan en loop een rondje. Het is belangrijk dat de veranderingen die je invoert, geen pijn doen. Dan weet je brein dat veranderen niet negatief is. Dit is hoe je start met een nieuwe levensstijl.

4.    Omring je met andere gezonde etersGroente recepten

Hoe goed je ook je best doet om wijzigingen aan te brengen in je levensstijl. Het is erg moeilijk om dit vol te houden, wanneer je omgaat met mensen met een erg ongezonde levensstijl. Dan ervaar je continu een tweestrijd. Laat daarom je familie en vrienden weten dat je liever voor een gezonde maaltijd kiest. Of vraag of iemand een dag per week een rondje met je mee wandelt. Door mensen te betrekken bij de kleine veranderingen, sta je er niet alleen voor. En dat geeft kracht om door te gaan.

5.    Zorg voor 5 eetmomenten op een dag

De meningen hierover zijn verdeeld. Maar om te zorgen dat je geen maaltijd gaat starten met een onbedwingbare trek, zal je vaker op een dag moeten eten. Meer eetmomenten houdt ook je metabolisme aan de gang. Je energieniveau zal behoorlijk stijgen. Denk wel goed na over wat je eet. Maar doordat je je maaltijden kiest zonder hongergevoel, eet je gezonder.

6.    Voldoende lichaamsbeweging is een must

Even een weetje vooraf. Wist je dat een dagelijkse portie aan lichaamsbeweging jouw biomarkers die veroudering in gang zetten, kunnen verminderen? Zo zal je bloeddruk genormaliseerd worden, je spiermassa verbetert, cholesterol wordt verlaagd, het gezichtsvermogen verbetert en de botdichtheid neemt toe. Studies hebben aangetoond dat zelfs 10 minuten sporten per dag, een verbetering laten zien. En wees nou eerlijk. Wat zijn 10 minuten op een dag? En nee, je hoeft geen sportabonnement te nemen als dat een te grote stap is. Zet lekker je radio aan en dans 10 minuten lang door de woonkamer. Is er een park in de buurt? Ga lekker wandelen. Springtouwen in je eigen tuin, hinkelen of hoelahoepen. Ga op de fiets naar je werk of spring elke dag op de trampoline van je kinderen. Bewegen hoeft niets te kosten en is heel eenvoudig. Je moet het alleen doen.

Positieve mindset

7.    Controleer hoe goed jouw voeding vult

Wat je eet, bepaalt hoe je je voelt. Dat staat vast. Voeding en je lichamelijk en mentale conditie zijn op een complexe manier met elkaar verbonden. Om je goed te voelen is het belangrijk dat wat je eet goed smaakt en smakelijk uitziet. Het is beter om je eetgedrag te richten op tevredenheid en het verhogen van je energie, dan op het verliezen van gewicht. Dat is een positievere benadering. Zorg ook dat je de juiste balans vindt bij het samenstellen van je maaltijd. Combineer koolhydraatrijke voedingsmiddelen, met gezonde vetten en magere eiwitten. Zo voelt gezonder eten niet als een dieet, maar heb je wel controle over de balans tussen caloriearm en calorierijk voedsel.

8.    Supplementen zijn nooit een vervanging van voedsel

Ga je gezonder eten, dan mogen voedingssupplementen nooit gelden als vervanging van een stuk groente of fruit. Vaak worden supplementen wel aangeraden door gezondheidsexperts. Maar let goed op welk soort supplementen je koopt. Belangrijk is dat je kijkt naar de veiligheid en de zuiverheid van een supplement. Het is namelijk aangetoond dat er supplementen zijn die niet bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ze zorgen juist voor toxiciteit in het lichaam. Ze kunnen reacties veroorzaken met medicijnen en hebben zelfs een verhoogd risico op ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker. Gebruik dus bij de aanschaf van een supplement altijd je gezonde verstand. En zoek naar het meest natuurlijke product dat verkrijgbaar is.

Maak je leven meer hygge. Hoe? Lees deze tips >>>

9.    Maak het eten van groente en fruit leuk voor jezelf

Klinkt het toevoegen van meer groente en fruit aan je maaltijd als een enorme stap? Zoek dan in de winkel naar de bakjes snoepgroente en fruit. De kleine worteltjes, cherrytomaatjes, broccoliroosjes, bessen en gedroogd fruit. Ze zien er leuk uit en ze helpen mee aan jouw gezonde levensstijl. Ook al zijn ze klein. Het zijn toch allemaal krachtpatsers die boordevol antioxidanten zitten. En dat is wat jij nodig hebt. Start klein voor een groot resultaat op de lange termijn.