Wat is hygge? Alles wat je wilt weten over de Deense levensstijl

hygge

Hygge, de trendy Deense levensstijl van het moment. Als je het vertaald naar het Nederlands dan staat het voor knus en gezelligheid. Het woord hygge ben je vast al vaker tegengekomen. Zeker in de wintermaanden. Juist in die tijd van het jaar is genieten en tevreden zijn een belangrijk thema. Maar wat betekent hygge precies?

De hygge levensstijlhygge thuis

Laten we beginnen met te kijken hoe je het woord uitspreekt. Hygge spreek je uit als “húú-guh”. Het is een typisch Deense levensstijl. Een concept dat moeilijk in één woord is samen te vatten. Het is vooral het genieten van de eenvoudige dingen. Denk maar eens aan het gevoel dat je hebt op een regenachtige dag, wanneer je bij de kachel een boek zit te lezen. Natuurlijk met een warme kop chocolademelk een toef slagroom. Dan ervaar je hygge, vaak zelfs zonder het te weten.

Voor de Denen is hygge zo belangrijk, dat ze het beschouwen als een kenmerk van hun culturele identiteit. Het zit in het DNA. Ze hebben een obsessie met gezelligheid en alles dat daarmee te maken heeft. Dit zou de reden zijn waarom Denen altijd in de top staan van de meest gelukkige landen ter wereld. En sinds kort heeft de rest van de wereld deze manier van leven leren begrijpen.

Ok, maar hoe zit het met hygge en duurzaamheid?

Een stukje geschiedenis

Sinds het begin van de 19e eeuw werd het woord hygge voor het eerst opgenomen in de Deense taal. Dit omdat het een stijl van leven werd die niet meer was weg te denken uit de Deense cultuur. Sinds die tijd is Hygge een zelfstandig naamwoord geworden in de officiële Deense taal. Hygge is hetzelfde als Gemütlichkeit voor de Duitsers betekent.

Wat betekent het, een hygge-leven leiden?

Een leven waarbij je het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt. En je zult het niet geloven, maar ook de joggingbroek hoort bij een hygge leven. Ze worden zelfs Hyggebukser genoemd. Die heerlijk comfortabele broeken, waarin je liever niet gezien wordt. Lekker voor op de bank bij een Netflix serie. Naast dat de Denen voorwerpen beschrijven als hygge-achtig, voegen ze ook hygge toe aan zoveel mogelijk andere woorden. Een hyggekrog bijvoorbeeld. Dat is een heerlijk relaxte fauteuil, waarop je gaat zitten, gewikkeld in een warme deken.

Hygge

 4 keer typisch hygge

1.    Kaarsen

Het is volgens de Denen een van de belangrijkste elementen om een hygge-achtige sfeer te creëren. Wist je dat de Denen gemiddeld maar liefst 7 kilo aan kaarsenwas per persoon per jaar verbranden? Schakel dus maar snel die ongezellige lamp uit en brandt kaarsen voor een hygge gevoel.

2.    Open haard

Hoe fijn is het om jezelf te settelen bij het warme haardvuur? Heerlijk om jezelf op te warmen voor het slapen gaan. En helemaal mooi is het wanneer de openhaard is versierd in de wintertijd. Dan heb je het hygge gevoel in alle puurheid te pakken.

3.    Warme chocolademelk en gebak

Zelfgemaakte zoetigheden vallen allemaal onder het hygge gevoel. Of het nu warme chocolademelk is, of zelfgebakken koekjes. Het is de gezelligheid en de eenvoud die het juiste gevoel creëren. Comfort en vertrouwdheid zijn erg belangrijk. In Denemarken is dat typisch Deens gebak, gehaktballetjes en veel koffie drinken. Maar voor Nederland is dat bijvoorbeeld grootmoeders appeltaart of een heerlijk bord erwtensoep met worst.

4.    Samen zijn

Een belangrijk onderdeel van hygge, is samenzijn met vrienden en familie. Aandacht en liefde voor elkaar. Een goed gesprek of een avond bordspellen spelen. Alles wat sfeer verhogend werkt en gezelligheid oproept is goed.

Vooral het winterseizoen is voor de hand liggend om dingen te hygge. Al zijn de Denen het hele jaar bezig met het hygge gevoel. Het hygge gevoel in de zomer is bijvoorbeeld een picknick in het park, filmavonden onder de sterrenhemel, een vreugdevuur op het strand of een diner in de achtertuin. Alles dat comfortabel is en gezelligheid biedt, dat mag je rekenen onder de hygge leefstijl.

Maar wat is geen hygge?gezelligheid hygge

Nu je weet wat de hygge levensstijl is, is het ook goed om te weten wat geen hygge is.

Geen telefoon

De hele dag bezig zijn met je mobiele telefoon, dat het minst hygge-achtige dat je kunt doen. De telefoon zondert je af, is ongezellig en verhoogt niet de sfeer in huis. Tv kijken is ook niet heel gewenst, tenzij je bewust een stel vrienden uitnodigt om een film te kijken. Dan heeft het een doel, namelijk samen zijn. En dat is wel weer hygge.

Hygge en technologie? Gaat dit samen? Lees verder >>>

Teveel alleen zijn

Het hygge gevoel is juist het samenzijn. Waar een goed boek lezen bij de open haard, een onderdeel is van hygge. Is afzondering dat absoluut niet. Ga dus naar buiten en zoek mensen op. Want tijd doorbrengen met familie en vrienden is een belangrijk deel van de levensstijl.

Strikte regels hanteren

We kennen allemaal de opruimgoeroes. Ze stimuleren mensen om alleen nog de spullen in huis te houden die vreugde geven. Al de rest is afval en moet worden opgeruimd. Hygge biedt een meer vriendelijkere en vergevingsgezinde levensstijl. De eenvoud is belangrijk, net als de Scandinavische inrichtingsstijl. Maar het is ook helemaal goed om wel ja te zeggen tegen een extra plakje cake. Een klein voorbeeld, dat de vriendelijkheid en het ongecompliceerde aangeeft. Het is daarom ook niet vreemd dat zoveel mensen uit andere culturen verzot zijn op de hygge levensstijl. Simpelweg omdat deze zoveel rust geeft.

Trends zijn niet hygge

Houd je van het kopen van de spullen volgens de laatste trend? Dan ben je helaas niet hygge bezig. Waar het om gaat is de sfeer die je weet te creëren. Deze is veel belangrijker dan het kopen van dure spullen. Maar let op, er is een valkuil. Grote bedrijven hebben in de hygge levensstijl een gat in de markt ontdekt. Zo verkopen steeds meer bedrijven producten die het zogenaamde hygge gevoel zouden vertegenwoordigen. Daar zit dus het gevaar voor mensen die niet precies weten wat de hygge levensstijl inhoudt.

Hygge, het gaat niet over spullen, het gaat niet over trends. Het gaat over de eenvoudige dingen in het leven en over het waarderen van de eenvoud die echte vreugde geeft. En in plaats van te klagen over het slechte weer, steek je in het vervolg gezellig wat kaarsen aan. Zet dat lekker kopje thee en kies en goed boek. Een diner koken voor je beste vrienden of familie is ook helemaal goed. Maak er iets moois van, heb plezier in het krijgen van echte hygge!